Zonnebrillen op sterkte

Zoals een bril je gezichtsvermogen kan corrigeren, zo kan je ook een zonnebril op sterkte laten maken. Net als bij een gewone bril is de zonnebril dan voorzien van een lens in het glas waardoor je, ook als de zon schijnt, scherp zicht hebt. Afhankelijk van de behoefte van de klant, kan de opticien net als in een gewone bril, een zonnebril voorzien van unifocale of multifocale glazen en kan je ook kiezen welke kleur glas je in de zonnebril wilt.

Gekleurd glas

Z(11)Er zijn diverse kleuren glas, elk met een eigen functie. De meest voorkomende zijn bruin, grijs, grijs-bruin en oranje-bruin. Bruin is van de genoemde kleuren de meest neutrale en biedt in vele situaties een goede bescherming tegen de zon. Als je veel op het water bent, dan zal grijs gekleurd glas ervoor zorgen dat je niet verblind wordt door de reflectie van de zon op het water. Dit geldt overigens ook voor sneeuw. Grijs- groene glazen zorgen ervoor dat je geen last hebt van het felle licht, maar wel de kleuren goed kan onderscheiden. Oranje-bruine glazen zorgen tenslotte voor een beter zicht in het verkeer ’s nachts.

Polariserend glas

Als je een zonnebril op sterkte laat maken, kan je voor gepolariseerde glazen kiezen.

Ben je vaak op het water, of houd je van wintersport, dan zijn deze glazen een goede keuze.

Door de reflectie van de zon op water, sneeuw of een nat gedeelte op de weg ervaar je een horizontale schittering. Om deze schittering weg te nemen, zijn gepolariseerde glazen ontwikkeld. Ze geven rust aan je ogen en je ziet de details van de omgeving beter. Houd er wel rekening mee dat gepolariseerde glazen duurder in aanschaf zijn, dan glazen die niet gepolariseerd zijn.

Internet of winkel

Z(10)Als je je brilsterkte weet en je weet ook welk montuur je graag zou willen, dan kun je ervoor kiezen om je zonnebril op sterkte via internet te bestellen. Je kunt op je gemak alle modellen bekijken, je hoeft er niet de deur voor uit en je hebt de zonnebril snel in huis. Het is echter raadzaam om toch even langs de opticien te gaan. Je ogen kunnen in korte tijd namelijk toch iets achteruit zijn gegaan en een andere correctie nodig hebben. Het zou zonde zijn als je je dure designer zonnebril via internet netjes thuis ontvangt en je merkt dat je toch langzaamaan iets minder scherp bent gaan zien.

Andere mogelijkheden

Een zonnebril op sterkte kan best prijzig zijn. Er zijn echter ook andere mogelijkheden om toch beschermd van de zon te kunnen genieten. Een voorbeeld hiervan is de overzetbril. Dit is een zonnebril die over je eigen bril past. Een nadeel van de overzetbril is dat hij iets groter is dan je eigen bril, maar het voordeel hiervan is dat de bril iets meer afsluit en dus minder licht doorlaat. Een ander voorbeeld is de opklapbare opzetbril. Schijnt de zon, dan klap je de zonnebril naar beneden en wordt het bewolkt, dan klap je de zonnebril weer omhoog. Tenslotte bestaat er ook een opschuifbare zonnebril, die je in een handomdraai op je eigen bril kan schuiven.

Lease Plan

Z(9)Wil je graag een mooie zonnebril op sterkte, maar kun je de bril niet meteen betalen, of wil je graag wisselen van zonnebril, dan bieden veel opticiens tegenwoordig een zogenaamd Lease Plan aan. Afhankelijk van de betreffende opticien houdt dat in, dat je voor een klein bedrag per maand elk jaar of om de twee jaar een nieuwe bril uit mag zoeken. Let wel op de voorwaarden bij het Lease Plan. Vaak is er sprake van bepaalde standaard glazen in het Lease Plan pakket. Mocht je een zonnebril willen met specifieke (gekleurde) glazen, dan betaal je daar wel iets meer voor.

Vergoeding zorgverzekering

Denk je erover om een zonnebril op sterkte aan te schaffen, informeer dan vooraf even bij je zorgverzekering of opticien of de aanschaf hiervan (deels) vergoed wordt. Vele zorgverzekeraars hebben namelijk niet alleen een vergoeding voor brillen, maar ook voor zonnebrillen op sterkte in hun (aanvullende) pakket opgenomen. De meeste opticiens zijn zeer goed op de hoogte van de vergoedingen van de diverse zorgverzekeraars. Zij verzorgen ook de declaratie van de zorgverzekering, dus dat is wel zo prettig. Er zijn een aantal zorgverzekeraars die een speciale kortingsregeling hebben afgesproken met opticiens. Het loont dus absoluut de moeite, om vooraf te informeren of je voor een vergoeding of kortingsregeling in aanmerking komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *