Hoe werken gepolariseerde glazen?

Hoe werken gepolariseerde glazen?
Om dit te begrijpen moet je eerst iets meer weten over straling en licht. Er bestaan verschillende manieren van lading. Je hebt elektrische en magnetische krachten die op elkaar inwerken, ze trekken elkaar aan of stoten juist elkaar af. De straling in het licht is onder andere elektromagnetisch. Deze straling is in eerste instantie ongepolariseerd. Dit betekent dat binnen in de straal er allerlei draaiingen plaatsvinden van die verschillende krachten. Je kunt die straling uit elkaar halen en dat noem je polariseren. Je leidt als het ware het licht verschillende kanten op. Hierdoor heb je controle over het licht.

Hoe kun je licht polariseren?
Dit kun je doen door gebruik te maken van verschillende technieken. In de natuur wordt licht ook gebroken, bijvoorbeeld in de dampkring. Het zonlicht komt, voordat het de aarde bereikt, allerlei stof tegen, die het licht verstrooit. Zo komt het dat je vooral blauwe lucht ziet. Ook bepaalde mineralen kunnen licht absorberen, zoals toermalijn. Er zijn verschillende soorten manieren van polariseren. De ene methode absorbeert een bepaalde soort straling, zodat er een andere straling overblijft. Een andere methode leidt het licht een andere kant op. Als je het zelf in de hand wil hebben, kun je gebruik maken van polarisatiefilters. Fotografen maken ook vaak gebruik van polarisatiefilters.

Zonlicht polariseren
Mensen die een zonnebril dragen, kunnen ook brillen met gepolariseerde glazen nemen. Zonlicht weerkaatst op glinsterende oppervlaktes, zoals water, ruiten en spiegels. Dit is vaak hinderlijk. De gepolariseerde glazen hebben een chemische laag. Hierdoor worden stralingen uit horizontale richting afgebogen en komen dus niet in je oog terecht. Verticale stralingen worden wel toegelaten, zodat je dus wel kan zien wat je voor je hebt. Deze werking is niet hetzelfde als UV straling tegenhouden.

Waarom zijn gepolariseerde glazen beter?
Als je toch een zonnebril koopt, kun je overwegen om meteen te kiezen voor gepolariseerde glazen. Over het algemeen heb je hierdoor veel minder last van schitteringen en je ziet de kleuren beter. Dus als je in de tuin zit, heb je geen last van de zon die op je theeglas of op het zwembadje van je kinderen schijnt. Ook als je graag vaart, is het prettig om op het water een goede zonnebril te dragen. Vooral in het verkeer heeft het dragen van een bril met gepolariseerde glazen voordelen. Het zonlicht weerkaatst overal op: op de auto voor je, op een sloot langs de weg en de weg zelf is ook net een spiegel als het heeft geregend. Door gebruik te maken van gepolariseerde glazen , kun je veel beter zien en dat is natuurlijk veel veiliger.

Nadelen van gepolariseerde glazen:
Er zijn enkele nadelen te noemen. Tegenwoordig kijken we veel op schermen, bijvoorbeeld op die van je telefoon of navigatiesysteem. Hierin heeft de producent ook vaak een soort polarisatie laag verwerkt. Als je dan een bril met gepolariseerde glazen gebruikt, kan het scherm er erg donker uitzien. Verder zijn gepolariseerde glazen vaak iets duurder in aanschaf. Bovendien moet je je goed verdiepen of de zonnebril wel of geen gepolariseerde glazen heeft.

Welke zonnebrillen hebben gepolariseerde glazen?
Bij elke zonnebril is het van belang om te kijken naar de kwaliteit. Ten eerste kun je de bijgeleverde informatie goed lezen. Goede zonnebrillen hebben een UV filter. Al heeft de zonnebril, die je op het oog hebt, een goede UV filter, dat betekent nog niet dat de glazen gepolariseerd zijn. Dit zou ook vermeld moeten zijn. Als er geen duidelijke productinformatie is bijgeleverd, kun je dit navragen bij de winkelmedewerker. Als je op internet naar een bril met gepolariseerde glazen zoekt, kun je meestal de optie “productspecificatie” aanklikken.  Als de informatie duidelijk is, kun je er op vertrouwen dat de bril van goede kwaliteit is.

Algemeen:
Het dragen van een zonnebril met gepolariseerde glazen is erg prettig voor je ogen. Het is veiliger en comfortabeler. Hoewel je in eerste instantie misschien duurder uit bent, levert het uiteindelijk belangrijke voordelen op. Je ogen hebben minder te lijden van het zonlicht en als je ongelukken kunt voorkomen is dat altijd beter. Het is wel belangrijk om goed uit te zoeken welke eigenschappen een zonnebril heeft. Hiervoor kun je op internet verschillende aanbieders van zonnebrillen met gepolariseerde glazen bekijken. Natuurlijk kun je ook bij een brillenwinkel terecht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *