Gekleurde zonnebrilglazen

Z(3)Sommige mensen denken dat de kleur van het glas van een zonnebril voornamelijk van invloed is op de uitstraling van een zonnebril, maar in feite zegt de kleur van uw zonnebrilglazen veel meer over uw bril. Sommige kleuren zijn inderdaad aan glazen toegevoegd om esthetische redenen, maar er zijn ook kleuren die aan glazen gegeven zijn om bepaalde functionele doelen na te streven. Welke kleuren daadwerkelijk een functie hebben en welke functie dit is, leest u in dit artikel. En om u een duidelijk beeld te geven van het effect van gekleurde zonnebrilglazen op uw beeld, leest u in dit artikel ook welke invloed de kleuren van esthetische zonnebrilglazen op uw beeld hebben.

Gekleurde zonnebrilglazen met een functie

Er zijn diverse kleuren voor gekleurde zonnebrilglazen die met een speciale functie aan een zonnebril worden toegevoegd en dit betreffen de kleuren grijs, grijs-groen, bruin en geel of oranje. Wat deze zogeheten functionele kleuren precies voor gevolg hebben voor het beeld van een zonnebril, leest u in onderstaande alinea’s.

Grijze zonnebrilglazen en hun functie

Als u een zonnebril aanschaft met grijze glazen in plaats van gekleurde glazen, profiteert u van het feit dat de glazen van uw zonnebril bijna geen of helemaal geen kleurverandering geven. Dit betekent dat u bij minder licht minder kleuren ziet, waardoor kleuren wat minder intens worden. Heeft u vrij gevoelige ogen en moet u bij felle kleuren uw ogen vaak dichtknijpen, dan kan het aanschaffen van een zonnebril met grijze glazen het probleem van uw gevoelige ogen al voor een groot deel oplossen. Door de kleuren meer te neutraliseren, heeft u met een zonnebril met grijze glazen op uw ogen namelijk standaard minder last van felheid van kleuren.

Grijs-groene zonnebrilglazen en hun functie

Zonnebrillen met grijs-groene zonnebrilglazen laten de kleuren waar het menselijk oog het meest gevoelig voor is, het meeste door. Dit betekent dat u nog helder ziet, maar het felle licht in uw omgeving wel wordt tegengehouden door de zonnebril. Kortom: kleuren blijven min of meer natuurlijk, maar worden wel iets koeler door het tegenhouden van felle lichtstralen door de beschermende glazen van de zonnebril.

Bruine zonnebrilglazen en hun functie

Z(4)Als u een zonnebril met bruine glazen draagt, filtert uw zonnebril voornamelijk het blauw van de lucht. Dat blauwe lucht kan fel op sneeuw en andere natte oppervlakken reflecteren, wat betekent dat zonnebrillen met bruine glazen voornamelijk geschikt zijn voor mensen die hun ogen willen beschermen door de reflectie van de blauwe lucht op sneeuw en een nat wegdek. Als u een zonnebril met bruine glazen draagt, ziet de wereld er een beetje uit alsof uw gehele omgeving wordt verlicht met gloeilampen. Zo zijn de kleuren wat warmer, wat betekent dat de kleuren er niet meer helemaal natuurlijk uit zien als u een zonnebril met bruine glazen draagt.

Het enige nadeel van een zonnebril met bruine glazen, is het feit dat u met deze zonnebril wat minder alert kan worden. Dit komt omdat blauw licht u wakker en alert maakt en dit licht nu juist door de bruine glazen van uw zonnebril tegengehouden wordt. Bent u in de ochtend vaak lang moe, dan kunt u dus beter geen zonnebril met bruine glazen aanschaffen. Doet u dit wel, dan kan uw ochtenddip nog langer duren.

Gele of oranje zonnebrilglazen en hun functie

Zonnebrillen met gele of oranje zonnebrilglazen laten vrij veel licht door, wat betekent dat deze zonnebrillen niet echt bedoeld zijn voor het tegenhouden van fel zonlicht. Wat de zonnebrilglazen wel bieden, is een beter contrast. Dit komt omdat de glazen het blauw van de hemel wegfilteren, waardoor contrasten duidelijker zichtbaar worden.

Zonnebrillen met gele of oranje glazen zijn voornamelijk geschikt voor mensen die het belangrijk vinden om diepte goed waar te kunnen nemen, bijvoorbeeld op de piste bij het skiën of snowboarden. Daarnaast geven de glazen ook een verbeterd zicht bij nevel of mist.

Gekleurde zonnebrilglazen zonder functie

Als gekleurde zonnebrilglazen geen specifieke functie dienen, zoals het filteren van het blauwe licht van de hemel of het verbeteren van het contrast, wordt er gesproken over esthetische kleuren of esthetische zonnebrilglazen. Esthetische kleuren zijn onder andere de kleuren roze, blauw en paars. Wat deze kleuren met uw waarneming doen tijdens het dragen van de zonnebril met gekleurd glas, leest u in onderstaande alinea’s.

Roze zonnebrilglazen

Z(5)Als u een bril met roze zonnebrilglazen draagt, ziet alles er wat zachter en vriendelijker uit. Een bril met roze glazen is erg opvallend en trendy, maar u moet er wel rekening mee houden dat uw beeld over het algemeen een hele andere tint heeft. Niet alleen ziet alles er zachter en vriendelijker uit: lichte kleuren kunnen bovendien een roze tint krijgen. Dit kan betekenen dat uw waarneming drastisch verandert en zelfs minder wordt, dus hier moet u zeker rekening mee houden.

Omdat roze glazen vaak vrij licht zijn, beschermen deze glazen uw ogen minder goed tegen felle zonnestralen. Vandaar dat er bij zonnebrillen met roze glazen wordt gesproken over esthetische zonnebrillen en niet over praktische zonnebrillen, want de zonnebrillen beschermen uw ogen simpelweg niet erg goed.

Blauwe zonnebrilglazen

Blauwe zonnebrilglazen geven een vrij donker beeld, simpelweg omdat weinig voorwerp in het dagelijks leven blauw zijn en het beeld van de zonnebril verlichten. Door dit donkere beeld kan de wereld wat harder overkomen, in tegenstelling tot roze zonnebrilglazen die de wereld juist wat zachter maken. Zeker als u donkerblauwe zonnebrilglazen heeft, kan het donkere beeld van de glazen uw zicht beperken. Het lezen van verkeersborden, het identificeren van de kleur van het stoplicht en andere dagelijkse dingen kunnen door zonnebrillen met donkerblauwe glazen dan ook iets lastiger worden.

Paarse zonnebrilglazen

Tot slot worden er ook veel zonnebrillen met paarse glazen verkocht. Zonnebrillen met paarse glazen geven een vergelijkbaar beeld als zonnebrillen met blauwe glazen, maar dan is het beeld bij paarse glazen nog net iets donkerder. De beperkingen die we in bovenstaande alinea hebben besproken, zijn bij brillen met paarse glazen dus nog iets groter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *